DONORS

Udruga Ženska mreža Hrvatske održala prosvjedUdruga Ženska mreža Hrvatske održala prosvjed ispred Vlade, traže siguran i besplatan pobačaj

U povodu Međunarodnog dana žena, članice udruge Ženska mreža Hrvatske održale su u petak ispred Vlade prosvjed tražeći siguran, dostupan i besplatan pobačaj u svim bolnicama.
Desetak prosvjednica na Trgu sv. Marka uz transparente "Svoga tijela gospodarica", "Besplatna anestezija" i " "Dostupan i besplatan pobačaj u svim bolnicama" poručile su kako žene imaju pravo odlučivati o svom tijelu i da se Crkva ne smije miješati u to pravo, nakon čega su svoje zahtjeve predale Vladi.
"Ne može se unutar sekularne države Crkva miješati u pravo na izbor žena hoće li ili neće rađati. Žene u našoj zemlji ne smiju i ne žele biti inkubatori koji će po direktivi rađati", poručila je Neva Tolle iz udruge Autonomna ženska kuća i Ženska mreža Hrvatske.
"Žena je ta koja odlučuje o svojem tijelu, žena zna može li si dozvoliti roditi dijete, ne možete reći 'živite u predbračnoj čistoći' jer je i to također izbor svakog od nas pojedinačno", ustvrdila je Tolle naglasivši kako žene ne smiju prozivati ubojicama.
Poručila je kleru "maknite se iz naših spavaćih soba, maknite se iz sfera koje vam ne pripadaju", a Vladi da što hitnije donese novi zakon o prekidu trudnoće koji će biti liberalniji nego je trenutni, te najavila i prijedlog zakona Ženske mreže.
Osudila je također izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je navodno jednoj novinarki poručio da se pomoli jer molitva nikome neće škoditi, te ga pozvala na ostavku.
"Ministre, ako imate imalo časti, dajte ostavku", kazala je. Tolle je ustvrdila i kako u bolnicama koje se financiraju novcima poreznih obveznika ne smije biti prigovora savjesti, a kao pozitivan primjer izdvojila KBC Rijeka koji, tvrdi, ne zapošljava ginekologe koji se pozivaju na priziv savjesti.
Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.
''Moja maternica, moji jajnici - o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici! Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!'' - prosvjed je koji će u 11.30 sati pred Banskim dvorima održati Ženska mreža Hrvatske, savez 40-ak ženskih udruga.
• fAKTIV pred Noćni marš 8. mart: 'Da smo tamo gdje bismo trebale biti, ne bismo danas živote i zdravlje branile na ulici'
Godinu dana prošlo je otkako su Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava u pismu odaslanom javnosti osudile izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da će u pripremu novoga Zakona o pobačaju biti uključena i Katolička crkva.
međuvremenu, cijela procedura neopravdano kasni unatoč nalogu Ustavnog suda od 21. veljače 2017. da se u roku od dvije godine donese novi zakon. Kujundžić je u ožujku 2018. naglasio da se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.
U Ženskoj mreži i Platformi za ženska reproduktivna prava podsjetili su ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova ministrova najava suprotna aktualnim preporukama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).
U njima, istaknule su, jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, dodale su, država je obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena.
Osobito sporna bila je izjava ministra Kujundžića da je cilj rasprave 'da se zaštiti majka i da se ponude modeli zaštite da se ne odluči na pobačaj'. Ženska mreža Hrvatske podsjetila je ministra da je to samostalna i slobodna odluka žene i da nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava.

Zene u Svajcarskoj 1971., a u Portugaliji tek1974. su dobile pravo glasa.

Nasim majkama, sestrama, suprugama, clanicama i drugaricama cestitamo 8.mart Medjunarodni Dan zena!
Tamara Sipovac U Francuskoj je 8mart priznat tek 1982. I dalje su žene 25% manje plaćene od muškaraca za isti posao. I to se počelo javno pričati o tome tek od prije par godina. Što ne znači da mi se plata povećala. Truhli kapitalizam

Međunarodni dan žena je podsetnik na stalnu borbu za radna prava žena, nediskriminaciju, nenasilje i ženska ljudska prava.

More News

Nasilje nad ženama

Zadnjih nekoliko godina postoje više organiziranih aktivnosti za podizanje svijesti građana borbi protiv nasilja a posebno nad ženama. Nažalost,... read more

Romskoj djeci treba otvoriti

Ramiza Memedi: Romskoj djeci treba otvoriti veće mogućnosti za umjetničko stvaralaštvo August 18, 2019 103 Podijelite s drugima na Facebooku!... read more

ROMSKE OBITELJI SU IPAK PRESE

Bez obzira na žestoke i verbalne prosvjedie i fizičkih blokada zgrade kojoj su pribjegli prošloga tjedna nisu pomogli stanovnicima Novog Petrušev... read more

ROMSKE OBITELJI SU IPAK PRESE

Bez obzira na žestoke i verbalne prosvjedie i fizičkih blokada zgrade kojoj su pribjegli prošloga tjedna nisu pomogli stanovnicima Novog Petrušev... read more