7 Bolja budućnost | Časopis Budućnost

DONORS

Časopis BudućnostČasopis "Budućnost" izdajemo od sada već davne 2003. godine i svaka tri mjeseca u nakladi od tisuću (1000) primjeraka. Ideju o izdavanju vlastitog časopisa dobili smo promatrajući dnevni tisak, u kojem je naglasak gotovo uvijek stavljen na negativna događanja. Uglavnom se izvještava o nasilnom ponašanju pojedinih Roma ili o proslavi pojedinih romskih praznika.

Takvi u pravilu negativni i vrlo siromašni tekstovi su navodili neistinite zaključke, koji su generirali još veće probleme i stvarali sasvim iskrivljeno i pogrešno mišljenje o Romima. Na taj su se način ostali građani Hrvatske sve više udaljavali i distancirali od Roma, pa je nevidljiva granica između Roma i ostalih građana sve više "jačala".

Kad uzmemo u obzir takav način izvještavanja novinara, radi veće tiraže i čitanosti, pritom ignorirajući štetu koju čine, razumnljiv je strah od Roma i ignoriranje istih kao svojih sugrađana. Također, veličalo se nevažne i minorne probleme, a ignoriranje važnih tema o Romima, sve zbog većeg profita, zapravo je veliko zlo koje se godinama ponavlja i šteta koja je napravljena Romima je ogromna, a posljedice praktički nesagledive.

Kada smo uvidjeli sve ove probleme, uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske došli smo na ideju o izdavanju prvog romskog časopisa. Iz godine u godinu časopis "Budućnost" je postajao sve kvalitetniji, sa sve više tekstova o romskoj problematici i pozitivnim rezultatima nakon izvještavanja o stvarnim problemima Roma. Časopis pokriva sva relevantna područja, od kulture do političkih tema, a dosada smo uspjeli napraviti niz razgovora sa važnim osobama za romsku zajednicu, bilo da se radi o romskim liderima, političarima, glazbenicima, lingvistima...

Smatramo da svakim novim brojem časopis podiže vlastitu kvalitetu, analogno tome potražnja za njim je sve veća, bilo da se radi o samim Romima ili ostalim građanima, a dobili smo i brojne pohvale iz inozemstva, vezano uz kvalitetu tekstova.

Nadamo se da smo izdavanjem časopisa "Budućnost" riješiti barem dio problema romske zajednice. Nadamo se i da smo pomogli da se neravnopravan status Roma i segregacijski stav dijela javnosti uvelike promjeni. Naravno, ostat ćemo ustrajni u svojoj borbi za prava romske zajednice i Roma na području Hrvatske. Svi naši projekti, pa tako i "Budućnost" usmjereni su k tom cilju.